Anna Golcz, Paweł Kujawski, Hanna Zimowska

Effect of potassium fertilizer type on the content of nutritive components in the leaves and fruits of hot pepper (Capsicum annuum L.)

From Department of Horticultural Plants Nutrition
August Cieszkowski Agricultural University of Poznań

Abstract. Potassium fertilizers: KCl, K2SO4 and KCl + K2SO4 (1:1 K) differentiated the content of nutritive components in the leaves and fruits of hot pepper. Fertilization with K2SO4 in comparison to KCl fertilizer to KCl fertilizer decreased the content of total N, Ca, Mg, Cl in leaves and fruits of hot pepper. On the other hand, the content of K and S-SO4 in leaves was greater, while in the fruits, it was smaller in case of K2SO4 application as compared with KCl.

Key words: hot pepper, potassium fertilizer type, nutritive components in leaves and fruits

 

Oddziaływanie rodzaju nawozu potasowego na zawartość składników pokarmowych w liściach i owocach papryki ostrej (Capsicum annuum L.)

Streszczenie

Odmiany papryki ostrej: ‘Cyklon’, ‘Orkan’, ‘Wulkan’, ‘Chillina’ i ‘Devilla’ uprawiano w nieogrzewanej szklarni w wazonach o objętości 5 dm3 wypełnionych podłożem (gleba mineralna + torf wysoki w stosunku v:v = 4:1). W nawożeniu potasem zastosowano KCl, K2SO4 i KCl + K2SO4 w stosunku 1:1 K.

W liściach i owocach oznaczono: N-ogółem oraz rozpuszczalne formy P, K, Ca, Mg, Cl i S-SO4. Zastosowane nawozy potasowe różnicowały zawartość analizowanych składników pokarmowych w materiale roślinnym. Nawożenie K2SO4 w porównaniu z KCl spowodowało obniżenie zawartości N-ogółem, wapnia, magnezu, chlorków w liściach i owocach papryki. Natomiast zawartości potasu i siarczanów w liściach były większe, a w owocach mniejsze w przypadku zastosowania K2SO4 w porównaniu z KCl.